dilluns, 5 d’octubre del 2009

"Preguntar al poble què vol preocupa alguns"

Entrevista a Marc Sallas, portaveu de la CUP. Publicat a Diagonal núm. 110

"El nostre nacionalisme és internacionalista. El pitjor nacionalisme és aquell del que no es parla en el regne d'Espanya i es tracta del nacionalisme espanyol"

DIAGONAL: Què són les Candidatures d'Unitat Popular (CUP)?

MARC SALLAS: La CUP és una organització assembleària i d'esquerres que aposta per la construcció nacional de la República dels Països Catalans. Entenem la nació com un fet social. Considerem la creació de un Estat català com imprescindible per al futur de les classes populars en la nostra nació.

D.: Quina ha estat la postura d'ERC, d'IC-V i de Ciutadans?

M.S.: Per ERC ha estat l'oportunitat de rentar-se la cara després de sis anys de pactes amb l'espanyolisme, tant a Catalunya com a l'Estat. Respecte a Iniciativa, que s'oposi a les consultes, que permeti intimidacions feixistes el dia del referèndum i que acusi la CUP de provocar un debat innecessari ens demostra per a què va servir la transició i la trista evolució de un partit com el PSUC. Per la seva part, Ciutadans forma part de la estratègia de l'Estat contra Catalunya. De vegades amb el PSOE, altres amb la Falange, altres amb el PP i des fa un parell d'anys, amb Ciutadans. El nacionalisme espanyol es rearma per contrarestar l'auge natural l'independentisme.

D.: Considereu el nacionalisme, actualment, com una eina vàlida per articular polítiques transformadores?

M.S.: El nacionalisme català sempre ha estat associat amb la idea de progrés social. Per a nosaltres, la independència és sinònim de progrés i benestar per a les classes populars. El nostre independentisme implica internacionalisme, lluitar per un món millor, sigui on sigui. El pitjor nacionalisme és aquell del qual no es parla en el regne d'Espanya i es tracta del nacionalisme espanyol. Aquesta ideologia és pura reacció i la comparteixen espanyols molt de dretes i espanyols molt d'esquerres. Justament dos anys abans del referèndum, el 13 de setembre de 2007, es van cremar a Girona unes fotografies del rei. Això va suposar una visita a l'Audiència Nacional de més de 20 companys. Dos anys després, es torna a demostrar que malgrat els límits, la censura i la repressió, el nostre poble continua la lluita per la independència.

D.: La independència és la demanda principal de la CUP?

M.S.: La lluita per la independència és una prioritat per a nosaltres. A partir d'aquí vam començar a construir el model de democràcia que volem. El referèndum, sobre tot, ha demostrat l'enfrontament entre el poble català i el Regne d'Espanya. El que ha preocupat profundament en el cas d'Arenys a les estructures del Estat i el que està començant a canviar moltes mentalitats a nostre país és el fet és que es pregunti al poble quin futur vol i com ho vol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada